Debatteren vóór beleid

Just pass this plan, and give the American people a chance to see whether it’s going to work, as I’m confident it will. And look, later on… Get this passed! Later on we can all debate it.”
(George H.W. Bush over zijn economische beleidsplan, 1992) *

Organisaties maken beleid, over de uitbreiding van hun activiteiten of juist over ingrijpende bezuinigingen. Beleidsmakers kunnen hun plannen aan een kritische toets onderwerpen, door de argumenten voor en tegen gepland beleid expliciet te formuleren en tegen elkaar af te wegen. Nog beter is het om beleid te laten toetsen door mensen die erdoor geraakt worden. Van werknemers en klanten tot leveranciers en ambtenaren… Allerlei partijen hebben invloed op de organisatie of worden erdoor beïnvloed. Kortom, ze hebben een ‘stake’ in de organisatie: vandaar de term stakeholders. Daarom is juist hun visie op de voor- en nadelen van beleid relevant.

In een beleidsdebat kunnen stakeholders een plan toetsen op de noodzaak (moet het?), effectiviteit (werkt het?) en uitvoerbaarheid (kan het?). Door te debatteren over goed geformuleerde stellingen komen de essentiële dilemma’s boven tafel. Is het beleid dat u in gedachten heeft al optimaal? Wegen de voordelen van het beleid op tegen de nadelen? Zijn de belangen van alle relevante stakeholders meegewogen? Bovendien leidt het expliciete contrast tussen ‘voor’ en ‘tegen’ tot nieuwe inzichten. Het idee: wie door een debat diens eigen mening is gaan betwijfelen, is ongetwijfeld wijzer geworden.

Beleid bediscussiëren kan en plein public of juist in-company, als onderdeel van een congres, een heidag of als speciaal georganiseerde stakeholderssessie. Een externe dagvoorzitter is onafhankelijk en onpartijdig, dus kan alle deelnemers even kritisch bevragen. Het is aan de gespreksleider om de structuur, de relevantie en de doelstellingen van de discussie te bewaken. Zo worden de stakeholders uitgedaagd om dieper na te denken over problemen en oplossingen, wat leidt tot betere besluitvorming.

Ook uw organisatie is gebaat bij weloverwogen beleid. Gaat u het gesprek daarover aan? Overleg dan gerust eens vrijblijvend over verfrissende manieren om dat gesprek te organiseren.

Voorbeelden uit mijn portfolio:

  • Energieleveranciers discussiëren met potentiële klanten, distributeurs en ambtenaren over de kansen en risico’s van LNG (vloeibaar aardgas) als brandstof in de scheepvaart.
  • Een gemeente blikt in debatten terug en vooruit op haar diversiteitsbeleid met wethouders, schooldirecteuren en politieagenten.


* Eerst besluiten, dan debatteren. Dat was de verkeerde volgorde in een speech van George Bush senior: Remarks to the State Legislature in Concord, New Hampshire“, February 12, 1992. Online by The American Presidency Project.

Permanent link to this article: http://www.rickvanderkleij.nl/debatteren_voor_beleid/464