Studenten protesteren door te studeren

De BKB Academie heeft de ogen van BKB-directeur Erik van Bruggen meer dan eens zien glinsteren terwijl hij vertelde over zijn bruisende protestverleden en over honderdduizenden studenten op het Malieveld van de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Ook in 2011 is er genoeg aanleiding tot grootschalige studentenprotesten. Het zal maatschappelijk betrokken hoogopgeleiden (in spé) niet zijn ontgaan dat het kabinet-Rutte wil bezuinigingen op het hoger onderwijs. De collegegeldverhoging voor ‘langstudeerders’ wordt al de Halbe-heffing genoemd, naar VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Beboete studenten kunnen hiervoor extra geld lenen bij de DUO (bij de langstudeerders onder ons nog bekend als de IB-Groep). Toch vrezen studentenorganisaties dat de toegankelijkheid tot het hoger onderwijs en de brede ontwikkeling van actieve studenten in gevaar komen.

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) hebben hun krachten gebundeld in Kenniscrisis. Op 21 januari 2011 organiseert Kenniscrisis een grote demonstratie op het Malieveld. Als het aan het kabinet-Rutte had gelegen, dan zou het Malieveld worden verkocht. Dat plan werd geannuleerd dankzij Willem van Oranje, zodat honderdduizenden studenten hun belangen kunnen verdedigen op het Haagse grasveld. Diverse universiteiten en hogescholen hebben hun studenten al opgeroepen mee te demonstreren.

Er wordt niet alleen ‘boe’ geroepen. In drie dagen voorafgaand aan het Malieveldprotest organiseert de stichting Baas in Eigen Beurs de Studiemarathon. De Studiemarathon laat studenten protesteren door te studeren. Wetenschappers, ondernemers, politici en andere sprekers zullen 72 uur achtereen colleges geven over allerlei wetenschappelijke en maatschappelijke thema’s.

Zelf zal ik het debat van de Studiemarathon in Groningen leiden. Doordat de spanningen rondom het hoger onderwijs hoog opgelopen zijn, wordt het een uitdaging voor de betrokkenen om verder te denken dan hun eigen belangen en hun wederzijdse vooroordelen. Voor prikkelende discussies en inspirerende colleges kan men terecht in verschillende steden: de route van de Studiemarathon loopt van Utrecht via Groningen naar Amsterdam.

Wanneer en waar?
– 17 januari 2011 9:00 uur tot 18 januari 9:00 uur – Utrecht (locatie: USBO)
– 18 januari 2011 9:00 uur tot 19 januari 9:00 uur – Groningen (locatie: Hanzehogeschool)
– 19 januari 2011 9:00 uur tot 20 januari 9:00 uur – Amsterdam (locatie: Oudemanhuispoort)

Meer informatie is te vinden op www.studiemarathon.nl of via twitter @studiemarathon.


Dit artikel verscheen op 16 januari 2011 op de website van de BKB Academie.

Permanent link to this article: http://www.rickvanderkleij.nl/studenten-protesteren-door-te-studeren-2/480