Return to Inhoud

Programma

Een goede zakelijke, wetenschappelijke of politieke bijeenkomst is levendig, diepgaand en gevarieerd. Het programma is het resultaat van wekenlange, soms maandenlange voorbereidingen door de organisatie. Het schema van het congres, debat of symposium hoeft echter niet tot op de minuut precies te worden gepland. Juist veel zorgvuldige, aandachtige organisatoren hebben die – heel begrijpelijke – neiging.

Om de deelnemers actief te betrekken, moet je geschikte randvoorwaarden organiseren maar het exacte verloop kun je niet voorspellen. Ja, de doelstellingen moeten helder zijn en de faciliteiten (zoals locatie, catering en techniek) moeten tijdig worden geregeld. Een te strakke planning werkt averechts, want laat te weinig ruimte voor spontane inbreng van deelnemers. Geef de deelnemers gerust veel vrijheid, want een goede gespreksleider kan inspelen op veel onverwachte situaties.

Kortom, ook al vergt de organisatie van een bijeenkomst tijd en aandacht, het blijft gunstig om enige ruimte te laten voor improvisatie. Zo houd je de spanningsboog hoog.

Permanent link to this article: http://www.rickvanderkleij.nl/tips/inhoud/programma