Return to Tips

Sprekers

Nodigt u sprekers uit of laat u alleen de deelnemers in de zaal het woord voeren? Deze keuze is afhankelijk van de doelen van de bijeenkomst. Als u toch besluit om sprekers uit te nodigen, dan is het zaak om hen specifiek te briefen op wat zij in deze sessie kunnen betekenen voor dit publiek.

Om sprekers te laten discussiëren met elkaar en het publiek, is een klein panel (met maximaal 3 sprekers) geschikt. Om grotere panels goed aan bod te laten komen, zou voor individuele panelleden — laat staan voor uw publiek — relatief weinig spreektijd resteren.

Voor het vinden van geschikte sprekers kunt u ook het netwerk van de gespreksleider benutten. Wie veel verschillende bijeenkomsten presenteert, leert immers mensen in allerlei sectoren kennen die u verder zouden kunnen helpen.

Voor veelgevraagde sprekers kunt u een sprekersbureau inschakelen. Zulke bureaus maken de praktische afspraken met de organisator van de bijeenkomst, wat drukbezette sprekers kostbare tijd bespaart. Goede sprekers vragen meestal ook zelf om een voorbespreking om samen een geschikte focus te bepalen.

Bij wijze van afwisseling kunt u artistieke intermezzo’s programmeren. Muzikale, literaire of theatrale optredens die aansluiten op het thema kunnen de bijeenkomst tot een origineel geheel maken.

Permanent link to this article: http://www.rickvanderkleij.nl/tips/sprekers

Gespreksleider

De gespreksleider leidt een bijeenkomst in goede banen, om uw doelstellingen te realiseren. Structureren, improviseren en multitasken zijn daarbij belangrijke vaardigheden – als interviewer, technisch voorzitter en verbinder. Betrek uw debatleider, presentator of dagvoorzitter zo vroeg mogelijk bij de voorbereiding van uw bijeenkomst. Dan kunt u samen de geschikte aanpak bepalen om uw doelstellingen te realiseren. Bovendien kan een ervaren gespreksleider …