Young professionals: wat betekent ons voedsel?

Van internationale voedselconflicten, cryptische keurmerken en lovende voedseladvertenties tot lokale voedselhypes – voedsel is complex. Hoe bepaal je wat je eet en bepaal je dat wel zelf? (On)bewuste keuzes voor (on)duurzaam en (on)gezond voedsel, daarom draaide de Food Academy 2016 van YoungTheHague, een netwerkorganisatie voor young professionals in Den Haag.

YoungTheHague Food Academy bij de duurzame voedselproductiemethode aquaponics van UrbanFarmers Den Haag

Van wereldwijd voedselbeleid tot de lokale teler

Op vier avonden, iedere keer op een andere symbolische locatie in Den Haag, doken zo’n 50 young professionals in de wereld van voeding. De organisatoren, zelf tien young professionals die wonen en/of werken in Den Haag, verkenden ideeën en initiatieven voor een duurzamer en gezonder voedselsysteem. Na een succesvolle eerste editie in 2015, over de vraag hoe de wereld in 2050 te voeden, wilden we nu ‘iets’ met Den Haag – als internationale stad van vrede en recht, met de Scheveningse haven, lokale stadslandbouw en het Westland als achterland. De vraag voor ons als programmamakers: hoe kunnen we al deze facetten samenbrengen in het programma?

Voedselpiramide

Abraham Maslows behoeftepiramide (1943) bood uitkomst. Maslow stelde dat mensen pas streven naar bevrediging van hun (bijvoorbeeld spirituele) behoeften bovenin de piramide, nadat hun lager geplaatste (zoals biologische) behoeften zijn bevredigd. Deze populaire theorie is inmiddels wetenschappelijk achterhaald, maar de piramide helpt ons wel om de functies van voeding in een mensenleven te onderscheiden. Zo staan veel Nederlanders bovenin de piramide: eten is méér dan het consumeren van voldoende voedingswaarde. En hoe vergaat het de mensen die onderaan bungelen? Hoe gaan we om met (dreigende) voedselschaarste? Onze eigen vierlaagse piramide vormde de rode draad tijdens deze evenementenreeks:

  • Avond 1: ‘Vechten voor voedsel’ (Humanity House)
    Rens de Man & Thea Hilhorst

  • Avond 2: ‘Wegwijs in de woelige wereld van keurmerken’ (Scheveningse Pier)
    Joszi Smeets & Charlotte Linnebank

  • Avond 3: ‘Wie kiest mijn eten vanavond?’ (The Student Hotel)
    Jaap Seidell, Eva van den Broek & Jos van den Puttelaar

  • Avond 4: ‘Local food for thought’ (UrbanFarmers)
    Maarten Bouten & Tygo Vermeulen


Deze terugblik is eerder deels gepubliceerd door Voeding Nu, een tijdschrift van MYbusinessmedia over voeding en gezondheid. Begin 2018 komt er een nieuwe editie van de Food Academy. Kom je uit (de omgeving) Den Haag en ben je geïnteresseerd in de Food Academy? Kom dan naar de interesseborrel op 30 november 2017 vanaf 17:00 uur bij restaurant Milú of mail ythsustainability@youngthehague.nl.

Permanent link to this article: http://www.rickvanderkleij.nl/van-wereldwijde-voedselvraagstukken-tot-de-lokale-teler-youngthehague-food-academy/1836