Vredesdebat met Jörgen Raymann & Dirk Mulder (artikel DvhN)

In theater De Nieuwe Kolk in Assen leidde Rick van der Kleij het Vredesdebat, met de openingsvraag “wat betekent vrede voor jou?”. Onder anderen Dirk Mulder (directeur herinneringscentrum Kamp Westerbork) en cabaretier Jörgen Raymann (Minister van Vrede, IKV Pax Christi) discussieerden enthousiast over verschillende visies op vrede.

Rick van der Kleij leidt het Vredesdebat met Dirk Mulder en Jörgen Raymann (foto: Marcel J. de Jong)

Verslaggeefster Maaike Wind en fotograaf Marcel Jurian de Jong publiceerden een artikel over dit debat in het Dagblad van het Noorden:

Jörgen Raymann bij Vredesdebat in Assen

DVHN | Gepubliceerd op 25 september 2013, 23:09
Laatst bijgewerkt op 26 september 2013, 10:13

ASSEN – “Bij ons in Almere is er één schietpartij per week, maar dat lost de politie vaak heel vredig op”, merkt cabaretier Jörgen Raymann woensdagavond terloops op tijdens het Vredesdebat in theater De Nieuwe Kolk. De aanwezigen, onder wie veel jongeren, barsten in lachen uit. Het moge duidelijk zijn, nodig Raymann uit en de grappen vliegen je om de oren.

Wat overigens niet wegneemt dat de cabaretier wel degelijk ook serieus kan zijn. Samen met directeur Dirk Mulder van herinneringscentrum Kamp Westerbork vormt hij het middelpunt van het debat. Ook Mulder laat zich van zijn grappigste kant zien. “Een debat over vrede, moeten jullie mij dan wel hebben?”

Het Asser Vredesdebat is een initiatief van Kirsten Wijbenga, die Raymann maandenlang probeerde over te halen om naar de Drentse hoofdstad te komen. “Waarom Assen? Ach, ik had gewoon zin om twee uur in de auto te zitten”, lacht de cabaretier. “Maar serieus, die Wijbenga stalkt mij al sinds januari. Ik dacht, hier wordt met zo veel passie aan gewerkt, ik moet gewoon naar Assen toe.”

De 19-jarige Youri Bakker uit Assen, een van de deelnemers, reageerde na afloop enthousiast. “Het was een interessant debat. Ik was het natuurlijk niet met iedereen eens, maar ik vond het mooi om mee te doen. Nederland is inderdaad niet vredig maar we kunnen er met z’n allen wel iets aan doen.”

Lees het hele verslag van het Vredesdebat in het Dagblad van het Noorden (PDF).

Permanent link to this article: http://www.rickvanderkleij.nl/vredesdebat-met-jorgen-raymann-en-dirk-mulder/1193