Wie?

Iedere opdracht als dagvoorzitter / gespreksleider is voor mij een soort maatschappelijke stage: enthousiast leer ik van zulke uiteenlopende mensen, sectoren en onderwerpen. Omdat ik zo graag als dagvoorzitter / gespreksleider werk, vind ik het een grote eer dat de Nederlandse congresbranche* mij heeft uitgeroepen tot Meest Talentvolle Dagvoorzitter 2013.

  • Een open debatcultuur waarin onderbouwde standpunten zegevieren juich ik toe. Niet alleen vanaf de tribunes maar ook in de arena van het publieke debat. Daarom heb ik op Prinsjesdag 2007 samen met drie medestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen de Groninger Debating Society Kalliope opgericht. De ‘debating society’ verwijst naar de Angelsaksische traditie van het wedstrijddebat en ‘Kalliope’ naar de Griekse muze van de retoriek. Inmiddels is de Groninger Debating Society uitgegroeid tot een actieve vereniging met meer dan 100 leden die allerlei debattrainingen volgen en aan (inter)nationale debattoernooien deelnemen.
  • Sinds 2008 werkte ik mee aan projecten van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), zoals het coördineren van op maat gemaakte StemWijzers en het geven van politieke workshops bij scholen, gemeenteraden en de Tweede Kamer. Inmiddels is het IPP opgegaan in ProDemos – Huis voor Democratie en Rechtstaat, naast het Binnenhof.
  • Als bestuurslid van Studium Generale heb ik allerlei publieksevenementen over wetenschap, cultuur en maatschappij geïnitieerd, georganiseerd en gepresenteerd. Een dankbare taak: Studium Generale scherpt de geest en verbreedt de horizon door wetenschappelijke evenementen te organiseren voor een breed publiek.
  • In 2010-2011 heb ik meegedaan aan de 11e BKB Academie, de masterclass van het Amsterdamse campagnebureau BKB (Booij, Klusman en Van Bruggen). Een jaar lang leren 25 studenten en young professionals uit de theorie en in de praktijk allerlei ins en outs van politieke en maatschappelijke campagnes.
  • Met enige regelmaat gaf ik ook training en advies aan voorzitters van vergaderingen, zoals burgemeesters, in samenwerking met het bedrijf Debat.NL. Verder ben ik als ‘bokser met fluwelen handschoenen’ te vinden bij het bureau Dagvoorzitter.nl.
  • ‘1%’ van mijn tijd besteed ik aan innovatieve ontwikkelingssamenwerking, als facilitator bij de 1%CLUB. Daarvoor begeleid ik co-creatiesessies, naar het model van de bedrijfsstrategen C.K. Prahalad en Venkat Ramaswamy. Professionals met uiteenlopende disciplines brainstormen over oplossingen voor ondernemers in ontwikkelingslanden.
  • Begin 2012 hebben Bram Douwes, Maarten Praamstra, Maarten Bronts en ik Glasnost opgericht, een radioprogramma over kunst en cultuur. Sinds 2013 interviewde ik mensen voor Schepen aan de Horizon, een maandelijkse talkshow over economische vernieuwing die ondernemers Lykle de Vries, Ronald Mulder, Maarten Bronts, Youri Sepp. Verder heb ik online tv-programma’s gepresenteerd voor het ondernemerskanaal N Channel, een spin-off van 7 Ditches TV door de NDC Mediagroep (uitgeverij van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant).
  • Als jonge ondernemer is het nuttig om International Business te hebben gestudeerd, aan universiteiten in Groningen en Lausanne (waardoor ik naast Nederlands en Engels ook Frans spreek). Strategische dilemma’s van organisaties kunnen analyseren helpt mij ook als dagvoorzitter bij het leiden van zakelijke congressen.
  • Doelen van mensen en organisaties en de morele vragen daarbij boeien mij mateloos. Om beter te leren denken over bedrijfsethische dilemma’s, heb ik de filosofiemaster Applied Ethics afgerond aan de Universiteit Utrecht.
  • Bij het Instituut Clingendael heb ik een jaar lang gewerkt aan trainingsprogramma’s voor internationale professionals, zoals diplomaten van over de hele wereld. Naast trainingen in beleidsanalyse en communicatievaardigheden gaf en ontwikkelde ik ook een vak over mijn afstudeerthema voedselzekerheid. Dit thema kwam ook terug in de vierdelige Food Academy die ik heb helpen organiseren vanuit netwerkorganisatie YoungTheHague.

(Fotograaf: Jurre Rompa)

* De jury bestond uit de organisaties CommGres, Congreswereld.nl, Dagvoorzitter.nl, Independent Dutch Event Association, MindMeeting & NextNovelty.

Permanent link to this article: http://www.rickvanderkleij.nl/wie